Arriba el Dia Internacional dels Museus a Castelló d’Empúries sota el lema: Museus, sostenibilitat i benestar

En motiu del Dia Internacional dels Museus 2023, l’ICOM que organitza anualment aquesta jornada festiva, que en aquesta edició proposa explorar com els museus contribueixen de manera fonamental al benestar i al desenvolupament sostenible de les nostres comunitats. Com a institucions de confiança i fils importants del nostre teixit social compartit, estan en una posició única per crear un efecte en cascada per fomentar un canvi positiu. Els museus poden contribuir de moltes maneres a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides: des del suport a l'acció climàtica i el foment de la inclusió, fins a la lluita contra l'aïllament social i la millora de la salut mental.

26 d'abril de 2023

A Castelló d’Empúries, entre el 13 i 21 de maig, els diferents espais patrimonials de la vila han organitzat diverses i engrescadores activitats per a tots els públics. Per començar, el dissabte 13 de maig es celebrarà La Nit dels Museus. Les propostes, totes elles gratuïtes, són:

  • Visita teatralitzada: La revolució de la farina! A l’Ecomuseu Farinera, a les 19.30h. Cal reservar al tel. 972 25 05 12 o bé informacio@ecomuseu-farinera.org.
  • Visita guiada nocturna al Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV, a les 21.30 h.  Cal reservar al tel. 972 25 08 59 o bé infocuriapreso@castello.cat.

  • Nit de Portes obertes a la Catedral de l’Empordà, de 21 a 23 h. Durant la visita a la Basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries l’organista Pau Riuró i Moisès Martínez interpretaran peces de Bach, Buxtehude, Mendelssohn, Bruna, Clérambault i Jehan Alain a l’orgue històric més monumental de Catalunya.

El dijous 18 de maig la proposta és una jornada de portes obertes als museus: al  Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV (de 10 h a 16 h), a l’Ecomuseu Farinera (de 10 a 14 i 16 a 19h) i a la Catedral de l’Empordà (de 10 a 18h). Una ocasió única per conèixer gratuïtament el ric patrimoni de la vila.

El divendres 19 de maig a les 18 h al convent de Sant Agustí hi haurà la presentació del llibre A la recerca de l’obra perduda. Històries sobre el patrimoni artístic a càrrec d’Albert Velasco, autor, i d’Albert Martí, organitzada pel Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV.

A les 18.30h, hi haurà una visita guiada a la Sinagoga del Puig del Mercadal, que finalitzarà amb tastet de vi kosher. El preu de l’activitat és de 4 € i cal reservar al tel. 680 49 69 72.

I a les 19h. es celebrarà a l’Ecomuseu Farinera la Taula rodona:  La meva amiga la mar. Amb Josep Lloret, biòleg marí i la Dra. Eva Fontdecaba del CAP de Castelló d’Empúries. A partir de la projecció del documental La meva amiga la mar es debatrà sobre la vinculació directa entre la salut del mar i la nostra salut.

Finalment, el dissabte 20 de maig les famílies es podran trobar a l’Ecomuseu Farinera en el Taller familiar: Decorem una bossa de pa. Decorarem una bossa de pa de roba, deixant anar la imaginació! Les places són limitades. Cal reserva prèvia al telf. 972 25 05 12 o informacio@ecomuseu-farinera.org. Els nens i nenes han d’anar acompanyats d’un adult.

Les activitats de l’Ecomuseu Farinera reben el suport de la Diputació de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.