El llibre Cerca i troba de la Xarxa Territorial de Museus de les comarques de gironines arriba als museus

El vicepresident Albert Piñeira en fa la presentació a la Diputació de Girona 
 
Els museus proposen al públic familiar buscar peces de les exposicions a l’estil del còmic On és Wally 
 

22 de desembre de 2021

El vicepresident primer de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, juntament amb el president de la Xarxa Territorial de Museus de les Comarques de Girona i director del Museu de l’Empordà, Eduard Bech; i la il•lustradora Roser Matas, han presentat aquest matí, a la Sala Ferran Agulló de la Diputació de Girona, el llibre Cerca i troba. Museus de les comarques de Girona. 
  
Aquesta publicació sobre els museus de les comarques gironines forma part de la col•lecció «Cerca i troba» de l’Editorial Mediterrània, especialitzada en públic infantil, juvenil i familiar, i proposen una entretinguda i divertida recerca pels museus i espais de les xarxes territorials de museus a través de centenars d’objectes. 
 
El llibre ha estat il•lustrat per Roser Matas, que ha dibuixat els 26 museus que formen la xarxa de museus gironina i 300 objectes que grans i petits han de trobar. La col•lecció presenta el patrimoni dels museus del territori a l’estil del llibre trencaclosques On és Wally per a fer activitats de descoberta de les sales d’exposicions dels diferents museus. 
 
Albert Piñeira, vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona ha destacat que: «Des de la Diputació de Girona donem suport a publicacions que difonguin el nostre patrimoni i, sobretot, es promocioni l’art i la cultura local del territori. Aquest nou projecte editorial proposa una manera lúdica d’aproximar els museus catalans a grans i petits. L’art, la cultura, les tradicions i la història s’han de donar a conèixer sense cap recança i apropar-la als més petits des d’un bon principi. Hem de créixer com a persones amb un bagatge cultural propi per a poder créixer com a societat». 
 
Eduard Bech, president de la Xarxa Territorial de Museus de les Comarques de Girona i director del museu de l’Empordà ha exposat que «aquest és un projecte transversal a nivell del territori, amb una vessant educativa i amb vocació de donar a conèixer el patrimoni local. Aquesta proposta arriba a espais de venda on els catàlegs dels museus no arribem: un ampli ventall de llibreries de tot el territori, biblioteques púbiques i plataformes online, a més de les botigues dels museus». 

La il•lustradora del llibre dedicat als museus de Girona, Roser Matas, ha dit que «el repte d’aquesta publicació és plasmar en cada il•lustració l’essència de cada museu però afegint un toc d’humor per motivar els petits de la família a anar als museus». 
 
L’estructura de la publicació és una pàgina il•lustrada per cada un dels 26 museus de les comarques gironines. Al final hi ha un apartat de curiositats. Per fer-lo més accessible a tot tipus de públic, quasi no té lletra, i la lletra de les curiositats disposa d’un codi QR que permet ampliar el tipus de lletra o que ho pugui passar a una aplicació per ser llegit en veu alta. 
 
El llibre ja està a la venda i es pot adquirir a un preu assequible de 15 €. S’ha publicat en quatre idiomes –català, castellà, anglès i francès. I ha tingut una molt bona acollida aquests dies previs al Nadal amb les visites als museus del territori. 
 
El projecte editorial Cerca i troba ha comptat amb l'assessorament d'una pedagoga i treballadora social que ha assessorat en temes de gènere, igualtat, família i diversitat cultural. Una iniciativa que té vocació de creixement i vol esdevenir la primera col•lecció per públic familiar del patrimoni museístic català. 
 
La proposta d’aquesta edició lliga perfectament amb la voluntat de la Diputació de Girona per a què els museus siguin un espai lúdic i cultural per a tots els públics i també un espai de recuperació de les tradicions i la història del país per mantenir la història i la memòria patrimonial de les comarques gironines. «Des de la nostra institució farem una aposta ferma per a què aquest llibre, que proposa una nova manera d’aproximar-se i de conèixer els museus gironins, arribi a tota la xarxa de Biblioteques», ha conclòs Albert Piñeira. 
 
Eduard Bech ha ressaltat també que «aquest llibre arriba per la 7a edició de Nadal la Museu, que omplirà d’actuivitats els museus de la Xarxa de Museus de les comarques de Girona». Trobareu tota la programació d’activitats de Nadal dels 26 museus al web nadalalmuseu.com 
 
La Xarxa Territorial de Museus de les comarques de Girona forma part de les xarxes territorials de museus de Catalunya, que es despleguen en el conjunt del territori per tal de garantir la preservació i la difusió del patrimoni moble de Catalunya. Es va constituir el 2015 per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i els titulars dels 26 museus registrats que la conformen. Té com a objectiu treballar de forma mancomunada, tot cooperant i promovent polítiques museístiques coordinades. 
 
Els 26 museus integrants de la xarxa de museus de les comarques de Girona 
Museu Etnològic del Montseny. La Gabella (Arbúcies);  Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles; Museu Darder. Espai d’Interpretació de l’Estany (Banyoles); Terracotta. Museu de ceràmica (La Bisbal d’Empordà); Museu Municipal Josep Aragay (Breda); Ecomuseu-Farinera 
de Castelló d’Empúries; Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries; Museu de l’Anxova i de la Sal (L’Escala); Museu del Joguet de Catalunya (Figueres); Museu de l’Empordà (Figueres); Museu d’Arqueologia de Catalunya-Girona; Museu d’Art de Girona; Museu del Cinema. Col•lecció Tomàs Mallol (Girona); Museu d’Història de Girona; Museu d’Història dels Jueus (Girona); Tresor de la Catedral de Girona; Museu Municipal de Llívia; Museu del Mar de Lloret de Mar; Museu de la Garrotxa (Olot); Museu dels Sants d’Olot; ; Museu de la Pesca de Palamós; Museu Etnogràfic de Ripoll; Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols; Museu de la Mediterrània (Torroella de Montgrí); Museu d’Arqueologia de Catalunya-Ullastret.